Windrichting, stroming of zelfs kleine deeltjes wereldwijd volgen is dat mogelijk en welke bron is er te gebruiken? 

Als je zo nietig aan de waterkant staat met je grijpertje en je vuilniszak, realiseer je je dan dat dat water wel eens een hele lange reis kan hebben afgelegd? Nee, natuurlijk niet daar sta je niet zo snel bij stil. Maar sinds enkele decennia vliegen er satellieten rond onze aardbol en doordat internet de wereld steeds kleiner maakt en zorgt dat je steeds beter toegang krijgt tot actuele gegevens, kun je naast Google Earth ook als particulier meekijken met die weersatellieten. 

Enkele jaren geleden kwam ik een mooie site tegen, earth.nulschool.net, een Amerikaanse website met afkortingen die ik in eerste instantie voor lief nam. GFS – NCEP – US National Weather Service, dat liet ik even voor wat het was, de plaatjes waren schitterend. Nu heb ik die afkortingen toch even opgezocht en deel ik deze hier aangezien dit plekje op het worldwide web een in mijn ogen enorme schat aan waardevolle informatie huisvest.

GSF

De bron voor de website is dus een aantal satellieten van het Amerikaanse K.N.M.I. , een zeer betrouwbare bron zou ik zeggen. De US National Weather Service heeft een eigen systeem, zij deelt de wereld in kleine stukjes waar voor elk stukje het weer en de weersverwachting voor wordt berekend. Ik vermoed dat onze weermannen hier hun informatie vandaan halen. GSF staat voor Global Forecasting System een voorbeeld hiervan vindt je op de site van Weerplaza.nl

Een voorbeeld van het Global Forecasting System

NCEP

NCEP staat voor National Centers for Environmental Predictiont en is een website die onder de vlag van USA.gov online staat, oftewel een nationaal centrum vanwaar uit voorspellingen van milieu-effecten worden berekend en gepubliceerd. Bezoek deze site eens, je weet niet wat je ziet. Heel overzichtelijk kun je bij data die te maken heeft met verschillende disciplines. 

Conclusie

Al met al is deze site voor jutters (en niet alleen jutters) een enorme schatkamer waar je accurate gegevens kunt vinden. 
Dus als je na een storm aan de waterkant staat en je vindt een partij troep dan zou je via deze website (je kunt zelfs terug gaan in de tijd) kunnen achter halen uit welke hoek de wind heeft gewaaid en welke stromingen actief waren in de afgelopen tijd, is dat niet een enorme steun in je onderzoek naar de bron van je vervuiling?