Ze zijn er weer! Nurdles volop aangespoeld.

De maand oktober staat het zoeken naar nurdles centraal. Als je weet waar je moet zijn dan is dat niet zo moeilijk. Het valt mij op dat zodra ik iemand er op wijs, zij mij verbaasd vertellen dat, hoewel frequent strand bezoeker deze korrels hen niet zijn opgevallen. Toch liggen deze plastic korrels er al langer dan vandaag. Zodra de chemische sector is begonnen met produceren is het morsen begonnen. We weten van de Zoë die voor de Waddeneilenden een container verloor met alle desastreuze gevolgen van dien. Wat er verder in de afgelopen jaren is verloren of “gemorst” hebben wij eigenlijk -gelukkig- niet in de peiling.

Begin oktober heb ik een monster genomen bij mijn nurdleplekje aan de Vluchthaven bij Kerkwerve. In totaal enkele honderden en verschillende kleuren. Daarna is er regelmatig nieuwe aanvoer aangespoeld.

De foto van het bekertje met nurdles is het resultaat van een “Nurdlehunt” op het Nollenstrand bij Vlissingen, begin oktober.

Twee weken later met een groep basisschool kinderen een grote opruimactie gedaan. In totaal hebben zo’n 70 kinderen om toerbeurt een klein stukje strand doorzocht. Ook de laatste van de 4 groepen vond nog een fiks aantal plastic korrels!

Nurdles staan op de Lijst Gevaarlijke Stoffen. Hoelang gaat het duren tot er een duidelijke actie wordt ondernomen door de bedrijfstak Chemie? Burgers zijn actief met deze troep op te ruimen als er al een vergoeding wordt betaald dan wordt deze via ons belastinggeld door de burger gesponsord. Is dat niet een beetje krom? Het wordt tijd dat de sector Chemie de gemeenten en organisaties een fikse beloning uitkeert zodat vrijwilligers en natuurbeschermers uit de financiële wind worden gehouden.